Image result for cholesterol in egg

 زمانی حدود 40 سال پیش  در  روستا تدریس می کردم . ما چند تا معلم بودیم که در هفته چندین بار با قلاب ماهی  که داشتیم همانجا کنار  رودخانه می نشستیم و ماهی می گرفتیم و در همان نزدیکی درستش می کردیم و می خوردیم. 

انواع ماهی های سالم و خوشمزه  در رودخانه پر آب (سیمره )  که از وسط  ده می گذشت وجود داشت اما اهالی  آنجا که گاهی هم رنگ پریده و بیمار بودند از آنها استفاده نمی کردند. وقتی هم سئوال می کردیم چرا از این همه نعمت که در اختیار شماست نمی خورید می گفتند شنیده ایم که ضرر دارد یا فلان است و ... 

همین ماجرا را تا  چندی پیش حتی در شهر ها  در مورد میگو و بعضی ماهی ها داشتیم که بعدها با بالا رفتن آگاهی مردم در مورد فواید آنها چنان مورد استقبال قرار گرفت که قیمتش بالا رفت و حالا مردم از گرانی شان اگر هم بخواهند بخورند کمتر موفق می شوند.

 هنوز هم بسیاری از مواد غذایی دریایی  و غیر دریایی مفید ,سالم هستند  که در باور غلط  بعضی از مردم غیر قابل مصرف یا زیان آور تلقی می گردد و اگر هم مصرف شود با اکراه یا با ترس از بیماری خورده می شود. 

 یکی از این ها تخم مرغ است .

مصرف سرانه تخم مرغ در ایران حدود 160 عدد می باشد و این تقریبا نصف میزان مصرف کشوری مانند زاپن است که مردمش به داشتن عمر زیاد وافراد کهنسال معروفند. 

در این مورد من صاحب نظر نیستم ولی با مطالعاتی که اینجا و آنجا و از منابع مطمئنی که آدرس شان را  آورده ام  بدست آوردم ,دریافتم که اگر از این ماده حیاتبخش برای خود و فرزندان استفاده نکنیم نسبت به سلامت خود و فرزندانمان  ظلم کرده و درست عمل نکرده ایم.

طبق توصیه وزارت بهداشت" مصرف تخم مرغ بخاطر خواصی که دارد در هیچ گروهی نباید قطع شود ولی ممکن است با نظر پزشک برای عده ای محدودیت باشد اما به هر حال در بیماران دیابتی و فشار خون بالا و قلبی عروقی هم گاه تا  هفته ای سه عدد تخم مرغ توصیه می شود."  

"تخم مرغ به دلیل دارا بودن 210 میلی گرم کلسترول در دهه های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته است چون تصور می شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماریهای قلبی- عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.

امروزه مطالعات متعددی که توسط محققین بسیار معتبر و در طول سالهای متمادی بر روی افراد بسیار زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته ثابت گردیده که  خوردن تخم مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط به جنس، سن و نژاد آنها باعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب می تواند مناسب و مفید هم باشد."

 "آنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است و نه کلسترول های غذایی ".

 در تخم مرغ هم مانند بدن " کلسترول" وجود دارد ولی "کلسترول" تخم مرغ از نوع بدی نیست و خیلی هم فایده دارد.

"یافته ها نشان می دهد در صورتیکه در رژیم روزانه از غذای کم چرب استفاده شود، خوردن تا 4 عدد تخم مرغ در روزحتی در افرادیکه دارای سطح کلسترول بالایی در خون بوده اند بطور معنی دار باعث افزایش سطح کلسترول خون آنها نشده است.

وجود فرآورده های دامی خاص در رژیم غذایی بطور آشکار باعث کاهش احتمال بروز حمله قلبی می شود. تخم مرغ،محصولات لبنی و ماهی بطور غیر مستقیم باعث کاهش مرگ و میر ناشی از حمله قلبی می شوند. "

( بر گرفته ازکتاب:" تخم مرغ معجزه سفره"  )

 اما حالا که صحبت راجع به تخم مرغ است  بد نیست اشاره شود 

در مورد تبلیغ های متعدد در باره تخم مرغ های "ارگانیک" و تفاوت آن با تخم مرغ های معمولی طبق گفته  کارشناس های  مختلف بهداشتی و دست اندرکاران این حرفه تا این زمان  هنوز مرغ و تخم مرغ ارگانیک در کشور امکان وجود ندارد .

به گفته مهدی خلج رییس سازمان دامپزشکی کشور حتی سبزی و صیفی جات هم همین وضع را دارند و دقت کنیم  که فریب نخوریم و بعنوان ارگانیک بودن گرانتر نخریم .

نکته بعدی اینکه شعار " روز جهانی تخم مرغ "که گذشت (یعنی  17 مهرماه برابر با نهم اکتبر ) این بود که "هر فرد سالم هر روز یک  تخم مرغ خام".

اگرچه تخم مرغ "خام" از نظر غذایی بسیار مفید تر است و برای کودکان و زنان وبخصوص اهالی ورزش بسیار سودمندتر و ضروری  است  اما در ایران و با توجه به شرایط تولید که در برخی موارد متاسفانه دقت لازم را ندارد بهتر است برای اطمینان از خطر میکروب سالمونلا با احتیاط و ترجیحا آب پز مصرف گردد.

نکته دیگر اینکه تخم مرغ را بدون اینکه بشویید در ظرف در بسته در یخچال قرار دهید.نشویید چون منافذروی پوست  تخم مرغ بسیار ریزند و موجب نفوذ آب به آن می شود ودیگر اینکه در بیرون نگهداری نکنید چون خرابی یک روز آن در فضای خانه مانند ماندن آن به مدت 7 روز در یخچال است.

و...

 مطالب فوق را از منابع زیر در آوردم و خلاصه اش را برای یادگیری بهتر  خودم ودوستان خوبم در اینجا آوردم.:

تابناک سوم اسفند 93 :http://www.tabnak.ir

 روزنامه جام جم  :27 فروردین 94  http://www.jamejamonline.ir/

کتاب " تخم مرغ معجزه ای در سفره " از انتشارات وزارت بهداشت سال 90 .دفتر بهبود تغذیه .